Kempillä on kirkas hiilineutraaliustavoite – “Kestävyysajattelu on meille hyvin luontevaa”, kertoo Katri Sahlman
Kempin ensimmäinen tavoite on olla omien toimintojensa osalta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi samassa aikataulussa tavoittelemme 30 % tiputusta toimitusketjun päästöihin, ja toimenpiteet toiminnan vastuullisuuden kehittämiseksi ovat käynnissä useilla osa-alueilla.
Tiedätkö, mitä hiilineutraalius tarkoittaa?
Tämä yleisessä keskustelussa vilisevä termi jää monelle sumuverhon peittoon, jonka vuoksi termin määrittely lienee paikallaan.
Lyhyesti:
• Hiilineutraaliudella tarkoitetaan hiilidioksidipäästöjen vähentämistä nollaan tai niiden tasapainottamista.
• Hiilineutraalius voidaan saavuttaa joko siirtymällä täysin hiilipäästöttömään tekniikkaan tai tasapainottamalla yrityksen toiminnan hiilipäästöt sitomalla ilmakehästä päästöjä vastaava määrä hiiltä.
Kohti hiilineutraalia Kemppiä
Väliaikainen toimitusjohtajamme Katri Sahlman kertoo, että kestävyysajattelu on ollut hyvin luontevaa läpi Kempin 75-vuotisen historian.
“Kestävyysajattelu on ollut Kempille pitkän linjan suomalaisena hitsausalan perheyhtiönä tärkeää ja sen merkitys on kasvanut koko ajan päätöksenteossa”, Katri kertoo.
Tavoite hiilineutraalista Kempistä ei ole siis vain haaveajattelua, vaan tavoite, joka on aktiivisesti johdon pöydällä.
“Käymme johtoryhmän kokouksissa ESG-tavoitteita läpi”, Katri kertoo.
Kun puhutaan hiilineutraaliustavoitteesta, jaetaan se kolmeen eri osa-alueeseen:
• Scope 1: Sisältää kaikki suorat kasvihuonepäästöt, jotka muodostuvat Kempin toiminnan seurauksena, Kempin omat päästöt.
• Scope 2: Sisältää kasvihuonepäästöt, jotka aiheutuvat ostetun ja kulutetun energian tuotannosta.
• Scope 3: Sisältää kaikki muut epäsuorat kasvihuonepäästöt, jotka muodostuva Kempin toiminnan seurauksena, mutta päästölähteet eivät ole yrityksen omistuksessa tai hallinnassa, kuten toimitusketjun päästöt.
“Meillä on useita globaaleja kumppaneita ja yhtenä tavoitteenamme on vähentää toimitusketjussamme syntyvää hiilijalanjälkeä. Toisaalta taas iso osa päästöistä liittyy energiankulutukseen, kuten käytössämme oleviin ajoneuvoihin. Tavoite on saada näissä molemmissa päästövähennystä vuosittain”, Katri selventää.
Katri myöntää, että matkalla kohti hiilineutraalia Kemppiä on vielä tehtävää, mutta suunta on oikea.
“Roadmap vuoteen 2030 on tehty ja suunnitelman etenemistä seurataan vuosittain. Olemme jo lyhyessä ajassa huomanneet, ettemme voi vielä mitata kaikkia prosessejamme siten, että raportointi sujuisi täydellisesti. Suunta on kuitenkin oikea ja kehitämme mittareita jatkuvasti”, hän lisää.
Lisäksi Katri mainitsee Euroopan laajuisesti voimaan astuvan kestävän kehityksen CSRD-direktiivin ja siihen liittyvät ESRS-standardit, jotka asettavat kestävyysraportoinnille ihka uudet vaateet. Kemppi tulee raportoimaan näiden standardien mukaisesti vuodesta 2025 alkaen.
Mitä konkreettista on jo ennätetty tehdä?
Katri palaa vuoden 2023 alkupuolelle ja nostaa sieltä ensimmäisenä esiin Suomen toimitiloihin liittyvän edistysaskeleen:
“Siirryimme viime vuonna käyttämään Suomen toimitiloissa uusiutuvaa, päästötöntä energiaa sähkön ja lämmityksen osalta”, hän kertoo.
Hän mainitsee toisen energiankulutukseen liittyvän esimerkin Kempin tytäryhtiöstä Italiasta. “Otimme juuri käyttöön aurinkopaneelit tytäryhtiömme Trafimetin tehtaalla.”
Myös kemppiläinen innovointi hitsaustuotannon hallintaohjelmistoissa näyttelee roolia hiilineutraaliuden saavuttamisessa.
“Ohjelmistotuotekehityksemme suunnittelupöydällä on parhaillaan mietinnässä, miten voisimme jatkossa tarjota asiakkaillemme hitsaustuotannosta syntyvän hiilijalanjäljen laskentaa”, Katri kertoo.
Kansainvälisenä toimijana Kempiltä lähtee lavoittain hitsaustuotteita maailmalle joka viikko, mistä syystä pakkausmateriaaleihin kiinnitetään erityistä huomiota.
“Pakkausmateriaalien osalta olemme siirtyneet käyttämään kierrätysmateriaaleja ja jatkokierrätyskelpoisia materiaaleja. Olemme myös vaihtaneet osan puulavoista pahvilavoihin, mikä optimoi painoa ja täten logistiikan päästöjä”, Katri sanoo.
Vastuullinen työnantaja herättää ylpeyden tunnetta kemppiläisissä
“Kemppiläiset pitävät vastuullisuustekojamme arvokkaana asiana. Meillä on halu herättää ylpeyden tunnetta omasta työnantajasta ja sitä kautta synnyttää parempaa työntekijäkokemusta”, Katri kertoo.
Sen lisäksi, että kemppiläiset saavat tuntea ylpeyttä omasta työnantajastaan, saavat he olla myös itse edistämässä hiilineutraaliutta!
“Meillä on aika laajat viheralueet täällä Lahdessa ja yhdeltä työntekijältämme tuli idea, että voisiko viheralueiden kasvustoa monimuotoistaa. Näin saataisiin lisää pölyttäjiä ja hiilinieluja kasvatettua. Tällä hetkellä suunnittelemme, miten tämä toteutetaan”, Katri kertoo.
Vaikka tulokset näkyvät hitaasti, pienilläkin teoilla on vaikutusta
“Työ on tärkeää ja itselleni todella motivoivaa, vaikka tulokset näkyvät hitaasti”, Katri summaa.
Katri korostaa, että pienilläkin teoilla on väliä.
“Pienet arkiset asiat, kuten se, että lajittelee roskat tai muistaa sammuttaa valot lähtiessään vaikuttaa isossa kuvassa”, Katri sanoo.
Hän jatkaa antamalla vinkin muille ison yrityksen vastuullisuusasioiden parissa toimiville:
“Olemme huomanneet, että vastuullisuusasiat hajaantuvat isossa yrityksessä laajalle. Mitä isompi yritys, sitä enemmän on työntekijärooleja, joihin liittyy vastuullisuusasioita.”
“Yrityksessä on hyvä olla nimetty henkilö, joka on perehtynyt vastuullisuusasioihin ja tietää mitä kannattaa priorisoida. Näin tämä henkilö pystyy toimimaan esihenkilöiden ja muun johdon tukena – sekä vastuullisuuden seuraamisessa että raportoinnissa”, Katri vinkkaa.