Mikä ihmeen LCA? Anni pääsi toteuttamaan elinkaariarvioinnin Kempillä ensimmäistä kertaa.
Kun puhutaan elinkaariarvioinnista eli LCA:sta, Kempin Anni Knuuttila on oikea henkilö, jonka puoleen kääntyä.
Voisi sanoa, että Anni on nähnyt 10-vuotisen Kemppi-uransa aikana yrityksen joka kolkan: alkaen tuotannon ja elektroniikkatehtaan vastaanoton kesätöiden kautta kehitysinsinööriksi, globaaliksi varastopäälliköksi ja siitä nykyrooliinsa Kempin Sustainability Manageriksi.
“Tässä roolissa on iso etu ja hyöty, että tunnen hyvin taloa ja toimintaprosesseja. On ihanaa, että pääsen yhdistämään aiempaa kokemustani, ympäristöteknologian insinöörin koulutustani sekä omia mielenkiinnon kohteitani”, Anni kertoo.
Vaikka Anni tuntee Kempin yhtä hyvin kuin omat taskunsa, oli hänellä viime syksynä edessään jotain uutta: tuotteen elinkaariarvioinnin eli LCA:n toteuttaminen kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa Kempillä.
“LCA on lyhenne sanoista Life Cycle Assessment, ja sillä pyritään analysoimaan tuotteen tai palvelun elinkaaren aikana syntyviä ympäristövaikutuksia”, Anni kiteyttää.
“Vaikka Kempillä on huomioitu ympäristövaikutuksia jo aiemminkin ja käytettävien materiaalien valinnassa pyritään huomioimaan ympäristövaikutusten lisäksi elinkaarinäkökulmat, käyttöikä ja materiaalien kierrätettävyys, elinkaariarviointi on vielä varsin uusi asia, eikä sitä oltu tehty aikaisemmin näin systemaattisesti” hän jatkaa.
Toteutetussa LCA-arvioinnissa pyrittiin lisäämään yrityksen sisäistä ymmärrystä sekä komponenttien ympäristövaikutuksista että elinkaariarviointiprosessista.
Reilu tuhat komponenttia sisältävä hitsauslaite purettiin osiin
Ponnahduslautana elinkaariarvioinnin pilotoinnille oli saada tuotettua tietoa, yrityksen oman vastuullisuustyön tueksi ja lisätä ymmärrystä materiaalien ympäristövaikutuksista, jolloin voidaan tehdä tietoon perustuvia päätöksiä päästöjen vähentämiseksi.
“Tavoite oli tutkia, että pystymmekö jatkossa tekemään asioita vielä paremmin ja vaikuttamaan materiaalivalinnoilla laitteen kokonaispäästöihin”, Anni kertoo.
LCA-pilotointiin valittiin kaarihitsauksen “voimanpesä” eli X5 FastMig Pulse -hitsauslaitekokonaisuus.
“Kaikki alkoi tuoterakenteesta, eli purimme tuotteet paperilla osiin. Selvitimme, millaisia komponentteja hitsauslaitteeseen on käytetty, montako kiloa mitäkin on, ja mistä komponentit on meille hankittu”, Anni kertoo.
Kun nämä lähtötiedot olivat kasassa, aloitettiin komponenttien toimittajien kontaktointi.
“Toimitimme listat toimittajakohtaisesti siitä mitä komponentteja olemme heiltä hankkineet ja pyysimme kertomaan tarkempia tietoja käytetyistä materiaaleista, sekä kuinka suuri osa valmistuksessa käytetyistä materiaaleista, kuten metalleista, on kierrätettyjä.”, Anni listaa.
Materiaalitietojen lisäksi arvioitiin muun muassa omien tuotantolaitosten energiankulutusta sekä jätevirtoja eli kuinka paljon resursseja arvioitavana olevan tuotteen tuotantoon on käytetty.
“Selvitimme, mistä materiaaleja on tullut meille ja mihin lopputuotteita on keskimäärin lähetetty. Samassa arvioitiin kuljetusten päästövaikutusta. Lisäksi arvioimme käytön aikaisia ympäristövaikutuksia, kuten energian kulutusta sekä lisäaineiden käyttöä”, Anni kertoo.
Koska kyseessä oli ensimmäinen laskentapilotti, käytettiin elinkaarianalyysin laatimisessa apuna ulkopuolista konsulttia, jonka pohjalta laadittiin ISO 14044 mukainen LCA-raportti, joka verifioitiin kolmannen osapuolen toimesta.
Mikä yllätti Annin?
Tutustuessaan kunnolla elinkaarianalyysin sekä ympäristöselosteiden maailmaan Anni yllättyi siitä, kuinka vähän energiaa kuluttavien tuotteiden, kuten hitsauslaitteiden, laskennalle on verrokkeja.
“LCA, sekä erityisesti niiden pohjalta tehtävät ympäristötuoteselosteet, on vielä keskittynyt niin vahvasti rakennusteollisuuteen, että sopivien päästökerrointen löytäminen ja laskentaskenaarioiden rajaaminen hitsausprossessiin soveltuen, on haastavaa.” Anni tuumaa.
LCA-pilotin tuloksien julkaisu on vielä kesken ja tutkimusta kierrätysmateriaalien käytön mahdollisuuksista tehdään parhaillaan, mutta Annilla on jo hyvä näppituntuma siitä, ketkä LCA:sta voisivat jatkossa hyötyä:
- Kempin tuotekehitys sekä hankinta
“Tuotekehitys sekä hankinta on se isoin joukko, jotka voivat LCA:sta hyötyä. He voivat hyödyntää LCA-tuloksia yhtenä kriteerinä toimittajien sekä materiaalien valinnan tukena.Toimittajaverkostollamme on tietenkin myös suuri rooli tiedon keruussa sekä päästötavoitteiden saavuttamisessa.”
- Myynti ja markkinointi
“Laitteemme on laadukkaita ja pitkäikäisiä, se on myös vastuullisuutta, ja toimii sekä myynnin argumenttina että (työnantaja)brändin rakentamisen tukena. Elinkaarianalyysin avulla voimme vastata paremmin myynniltä tuleviin kysymyksiin tuotteen aiheuttamiin päästöihin liittyen.”
- Asiakkaat ja sidosryhmät
“LCA-raportoinnin vakiintuessa osaksi toimintaa, asiakkaat ja sidosryhmät saavat entistä paremmin tietoa tuotteesta ja sen ympäristövaikutuksista.”
“Emme tee kertakäyttötavaraa”
Anni kertoo, että kestävyysajattelu Kempillä ei ole suinkaan täysin uutta, vaan juontaa juurensa jo pitkälle historiaan.
“Täällä yritetään saada vähemmästä enemmän ja jo tuotekehitysvaiheessa tarkastellaan materiaalivalintoja myös kierrätettävyyden kannalta, ja se ajattelu on meillä todella vahva”, Anni kertoo.
“Hyödynnämme esimerkiksi samoja komponentteja useassa eri laitteessamme”, hän lisää.
“Emme tee kertakäyttötavaraa tähän maailmaan, vaan laitteemme ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä. Kempillä on myös oma partneriverkosto, joiden kautta tuotteiden huolto ja varaosien hankinta onnistuu”, Anni sanoo.
Fun fact: lähtökohtaisesti Kempin hitsauslaitteiden käyttöikä on jopa 10 vuotta!
Anni ennustaa, että suurin kehitys on vasta tuloillaan
Elinkaarianalyysien systemaattisen toteuttamisen kanssa ollaan Kempillä vielä alussa ja siksi Anni kokee oman roolinsa tärkeäksi, jotta jonain päivänä elinkaarianalyysi voidaan skaalata yrityksen muihinkin tuotantoyksiköihin sekä osaksi uusien tuotteiden käyttöönottoa.
“Toimin omassa roolissani kysymysten esittäjänä ja asioiden esillä pitäjänä. Minun tehtäväni on myös hyvällä tavalla haastaa organisaatioita tähän kehityssuuntaan. Elinkaarianalyysi on konkreettinen työkalu, jolla vastuullisuusnäkökulmaa voidaan tuoda esiin ja mitata”, Anni sanoo.
“Olisi hienoa, että tulevaisuudessa voisimme ilmoittaa uutta tuotetta lanseerattaessa, minkä verran se on kuluttanut luonnonvaroja. Vaikka valmista ei vielä ole, suunta on hyvä ja oikea”, Anni tuumaa.
“On hienoa nähdä, että heränneisyyttä on tapahtunut ja kemppiläisten kanssa käymieni keskustelujen kautta olen huomannut, että vastuullisuusasiat kiinnostavat yhä useampia”, hän summaa.