Kumppanuutta, joka pulppusi tahdosta huolehtia ympäristöstä: miksi Kempin ja Vesijärvisäätiön yhteinen tarina on vertaansa vailla?
“Haluamme pitää huolta kotiseudustamme.”
Näillä sanoilla Kempin ja Vesijärvisäätiön yhteistyön ydintä kuvaa talousjohtajamme Terhi Laari, joka huolehtii talousasioiden lisäksi Kempin vastuullisuudesta.
Merkittävänä paikallisena toimijana ja yhtenä Vesijärvisäätiön perustajajäsenenä, Lahden alueen ympäristöstä huolehtiminen on vahvasti Kempin DNA:ssa.
“Tuntuu, että kemppiläisille on henkilökohtaisesti tärkeää, että meillä paikallisilla on puhdas Vesijärvi, josta voimme nauttia – se on ylpeyden aihe”, Terhi kertoo.
Vaikka Kempin ja Vesijärvisäätiön yhteinen tekeminen on johtanut hienoihin onnistumisiin, Terhin mukaan pitkäjänteistä yhteistyötä tarvitaan. Kuten tiedämme, muutokset luonnon ekosysteemeissä eivät synny käden käänteessä.
Mitä tapahtui, kun huomattiin, että Vesijärven tilaa ei paranneta “one-off” -projekteilla ja miksi 15 vuodessa saavutetuista yhteistyön tuloksista voidaan olla ylpeitä?
Kun Vesijärven ekosysteemi oli mennyt sekaisin, syntyi jotain hienoa
Kun palataan ajassa 70-luvulle, voidaan sanoa, että Vesijärven ekosysteemi oli hälyttävässä tilassa. Vesijärvi koki valtavaa ulkoista ja sisäistä kuormitusta.
Oli selvää, että Lahden alueen näkyvimmälle elementille ja paikallisten ylpeyden aiheelle oli tehtävä jotain.
Niinpä pelastustoimiin ryhdyttiin porukalla!
Yhdeksässä vuodessa kaupungin jätevesikuormitus ja teollisuuden jätevedet saatiin onnistuneesti poistetuksi, mutta nurkan takana odotti jo seuraava uhkakuva.
Vesijärven tila heikkeni edelleen 1980-luvulla jättimäisten sinilevämassojen seurauksena.
Niinpä vuosien kunnostusyritysten jälkeen oli aika koota suuremmat apujoukot Vesijärven pelastustöihin.
Päädyttiin ekologiseen kunnostamiseen:
- Ulkopuolelta tullutta rasitusta vähennettiin tehostamalla perinteistä vesiensuojelua.
- Järven sisäistä kuormitusta vähennettiin tehokalastamalla särkeä ja istuttamalla järveen petokaloja.
Kesällä 2006 Vesijärvineuvottelulautakunta alkoi pohtimaan Vesijärven ja muiden vesien kunnostuksen ja hoitamisen jatkuvuutta.
“Huomattiin, että Vesijärven tilaa ei pystytä parantamaan pysyvästi projektiluontoisesti, vaan se vaatii pidempiaikaista yhteistyötä”, Terhi kertoo.
Niin yhteistyön tielle lähtivät Kemppi Oy, Esan kirjapaino Oy, Lahden Teollisuusseura ry, Lahden Kaupunki ja Asikkalan ja Hollolan kunnat – ja syntyi Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö.
Vesijärvisäätiön perustamisen yhteydessä laadittiin monivuotinen suunnitelma, miten asioita tehdään ja mitä yhteistyöllä tavoitellaan, jotta alueen asukkaat saavat nauttia Vesijärvestä vielä vuosienkin päästä.
Miksi 15 vuoden yhteisponnistelu on kannattanut?
Nyt jo yli 15 vuotta jatkuneen yhteistyön ansiosta voidaan sanoa, että ponnistelut ympäristön hyväksi ovat vieneet oikeaan suuntaan, sillä Vesijärven tilaa on saatu parannettua huomattavasti.
Ja siitä on syytä olla ylpeä!
Terhin mukaan näinkin valoisaan tilanteeseen on päästy pitkäjänteisellä tekemisellä, tutkimustiedolla ja rohkeasti testaamalla.
“Järven tilaa seurataan tutkimushankkeiden kautta ja saadun tiedon valossa löydetään sekä kokeillaan uusia keinoja pitää Vesijärven tila terveenä. Myös datapalautetta kerätään säännöllisesti”, Terhi listaa.
Terhi muistuttaa, että muutokset järvien ekosysteemeissä tapahtuvat hitaasti ja siksi jatkuvaa yhteistyötä tarvitaan ja aiotaan jatkaa tiiviisti myös tulevina vuosina.
Lahden alueen näkyvimmästä elementistä nauttivat paikallisten lisäksi kemppiläiset ympäri maailman
Kempillä on pitkä historia Lahdessa ja siksi puhdas järvi on monelle kemppiläiselle ylpeyden aihe.
Terhi kertoo, että Vesijärvestä nautitaan vapaa-ajalla mieleisten harrastusten ja toisinaan myös vapaaehtoistyön parissa.
”Hetki sitten meiltä osallistui työntekijöitä vapaaehtoisina Lahden triathlonkilpailujen kisajärjestelyihin – joissa uintiosuus suoritettiin kauniissa Vesijärvessä”, Terhi mainitsee.
Terhi kertoo, että Vesijärven kaunista ympäristöä esitellään ylpeydellä myös ulkomailta saapuville Kempin vieraille.
“Olemme tehneet saunareissuja Vesijärven rannalle ja syöneet kalaa, joka on hetki sitten nostettu samaisesta järvestä. Kyllähän se hienolta tuntuu”, hän jatkaa.
Luontoihmisenä itsekin, Terhi on mielissään voidessaan vaikuttaa oman työnsä kautta ihmistä isompiin ympäristöasioihin.
“Kempin ja Vesijärvisäätiön yhteistyössä mukana olleena, olen huomannut, miten valtavat vaikuttamismahdollisuudet yritysten välisellä yhteistyöllä on. Todella paljon suuremmat kuin itselläni henkilökohtaisesti”, Terhi summaa.
“Järvi elää ja hengittää myös seuraavalle sukupolvelle”
Ympäristön tila ja vastuullisuus ovat aiheita, jotka puhututtavat yhä enemmän työmarkkinoilla.
Vastuullisuuspuheen sijaan työntekijät arvostavat tänä päivänä vastuullisuuden eteen tehtäviä konkreettisia tekoja – ja niillä voi olla tuntuva vaikutus työpaikan valinnassa!
Vesijärvestä huolehtiminen on tärkeää ja yksi esimerkki Kempin konkreettisista vastuullisuusteoista ympäristön suojelussa.
“Meille on tärkeää, että järvi elää ja hengittää myös seuraavalle sukupolvelle. Ettei järven tilan suhteen ole uhkakuvia”, viestintäpäällikkö Johanna Ylitalo sanoo.
“On selvää, että tulevaisuudessa työpaikkoja valitaan sen perusteella, millaisia toimia yritys tekee ympäristön ja muiden vastuullisuuden osa-alueiden puolesta. Tässä Kemppi haluaa näyttää esimerkkiä”, Terhi summaa.